Помалку познати алкохолни факти

До сега сме споделиле со вас многу факти околу тоа како се подготвуваат алкохолните пијалоци, нивниот состав, начинот на чување, историја на пијалокот, традициите врзани со одредени пијалоци… Денес се одлучивме за факти кои се помалку познати и се прилично интересни, па и необични. Почнуваме: Жителите на американската сојузна држава Мисури треба да бидат внимателни […]

(Македонски) Круша – Дар од Боговите

Во своето дело „Одисеја“ Хомер ја нарекува крушата Дар од Боговите. Скоро две илјади години подоцна, многумина ќе се сложат со него. Крушата е едно од омилените овошја низ светот. Денес ве послужуваме со помалку познати интересни факти за крушата. Првите круши се плод на почвата од Азија и Европа. Ви Кина крушата се смета […]

(Македонски) Топ 10 факти за вишната

Сезоната на вишните наближува! Да прочитаме повеќе за ова прекрасно овошје: Вишните ги откриле старите Римјани пред повеќе од 2000 години. Постојат повеќе од илјада видови на вишни и цреши. Од тие, само 10 се користат во комерцијални цели. Вишните содржат многу мелатонин и антиоксиданти. Мелатонинот помага во уништувањето на токсините што предизвикуваат болести, а […]

(Македонски) Интересни факти за кајсијата

Како мали сите сме качувале по нејзиното дрво, и сме ги береле плодовите. Или пак, сме чекале погоден момент за да се засладиме со некоја кајсија од дворот на соседите без никој да не види. Тоа се вистински авантури за сите деца, но сигурно никогаш не сте помислиле колку е всушност значајно за нашето здравје […]

(Македонски) Специфичноста на ананасот

На изглед малку груб, а толку вкусен и богат со витамини. Ананасот има низа специфичности, кои најверојатно би биле и соодветна содржина за еден роман. Поради егзотичниот изглед неговото потекло најмногу се поврзува со Хаваи, но ананасот не е од таму. Во 1493 Кристофер Колумбо го открива на островот Гвадалупе, и оттука почнуваат сите авантури […]

(Македонски) Интересни факти за праската

Мало, слатко, сочно овошје кое во летниот период нè освежува и нè враќа во живот. Потекнува од Кина, од каде и датираат првите податоци за праската – 1000 год пне, каде што дрвото на праската се смета за дрво на животот, а самата овошка е симбол на бесмртноста и единството. Токму затоа праската била и […]