Видови чаши: Флаута

champagne-498495_640
Чашата од типот „флаута“ се користи за шампањско и останати пенливи вина, главната цел на чашата е да направи меурчињата да траат што подолго. Често имаат и испапчување на дното кој овозможува меурчињата да се создаваат од едно место. Аромата не е толку важна кај овие вина како што е кај црвеното вино, па затоа отворот е мал за да се минимизира изложеноста на воздух.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*