Рецепт за совршена Пина Колада

Доволно слатка, задоволувачки освежителна, секогаш популарна – вака би ја опишале ние фантастичната Пина Колада. Коктел масјторите низ светот го усовршиле рецептот за подготвување на овој коктел. Секој од нив на Пина Коладата ѝ давал свој уникатен шмек. Ние се дадовме во потрага по рецептот кој едноставно и брзо ќе може да го подготвите дома […]


This entry was posted in Blog.

Видови чаши: Грапа

Чашата грапа го добива своето име од истоимениот италијански пијалок кој е со висок процент на алкохол. Но, оваа чаша се користи и за многу други алкохолни пијалоци. Мала е, бидејќи се користи за навистина јаки пијалоци. Дршката постои за да се оддржува ладната температура на пијалокот, а обликот на светилка исто така е погодна […]

Видови чаши: Флаута

Чашата од типот „флаута“ се користи за шампањско и останати пенливи вина, главната цел на чашата е да направи меурчињата да траат што подолго. Често имаат и испапчување на дното кој овозможува меурчињата да се создаваат од едно место. Аромата не е толку важна кај овие вина како што е кај црвеното вино, па затоа […]

Видови чаши: Колинс чаша

Колинс чашата е висока и издолжена чаша што се користи за пијалоци со меурчиња. Името го добива од познатиот Том Колинс коктел со џин. Формата на чашата е погодна за задржување на меурчињата што подолго време и затоа најчесто во него се ставаат пијалоци со сода, односно газирана вода. За разлика од флаутата има доволно […]

Видови чаши: Старомодна чаша

Сигурно сте слушнале за виски „on the rocks“? Старомодната (‘old fashioned’) или ‘rocks’ чаша е идеална за виски или Stock 84, бидејќи има доволно простор за големи коцки мраз. Широкиот отвор исто значи дека може убаво да го помирисате вашиот пијалок.


This entry was posted in Blog.

Видови чаши: обична чаша

Обичната чаша, или tumbler, се смета за сенаменска чаша. Всушност се работи за чаша со рамно дно, а постојат многу варијации. Освен за безалкохолни пијалоци, се користи за трпезно вино, кое обично доаѓа со контролирана температура, и бргу се пие, па не е потребна чаша со дршка за одржување на температура. Се користи и за […]

Видови чаши: Мартини чаша

Веројатно сте забележале дека различни пијалоци се служат во различни чаши. Тоа не е само прашање на естетика и манири, туку и на функционалност. Мартини чашата или позната и како коктел чаша постои долго време. Легендата вели дека популарноста оваа чаша ја стекнала за време на Прохибицијата во САД во 20-тите години на минатиот век, […]