Маргарита – најпознатиот коктел со текила

Memorial_Day_margaritas

 

Текилата е позната како пијалок кој се пие во друштво, најчесто во комбинација со сол и лимон. Но, текилата е исто популарен пијалок за забавни и освежителни коктели, од кои секако, најпознат и најнеизбежен е маргаритата.

Не се знае точно како настанал овој коктел – повеќе различни луѓе и барови во САД и Мексико тврдат дека го создале овој коктел. Денес тој коктел е признаен од Меѓународната асоцијација на бармени (International Bartenders Association – IBA), и се прави во размер 7:4:3 (значи, 50% текила).

Потребни состојки

Подготовка

Работ на чашата треба да се помине со кришка зелен лимон за да се залепи солта на неа. Останатите состојки се мешаат во шејкер со мраз и се сипаат во чашата со мраз.

Маргаритата е коктел кој дозволува експериментирање. Освен тоа што секогаш мора да има 50% текила, може да се додаваат и други сокови, како на пример, портокал, манго, праска, јагода, како и други ликери, како на пример, blue curacao, Grand Marnier итн.

Уживајте! 🙂

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*