(Македонски) Почеток на турнејата на Тони Зен како Сварог

Македонската хип-хоп ѕвезда Тони Зен ја започнува својата нова турнеја низ Македонија со концерт во летниот клуб-базен Хавана во Неготино. Еден од најдобрите рап артисти на територијата на Македонија, па и пошироко, пред еден месец стана заштитно лице на нашата новата премиум водка „Svarog“, која беше претставена од по повод нашата 150-годишнина. Концертите во најава […]

(Македонски) Бадел 1862 – 150 Години: Епизода Трета

Во текот на 80-тите години на 19 век, хрватските вински насади се речиси целосно уништени од паразитот Филоксера. Во такви неповолни услови, претприемачот Бергер Фолк (Berger Volk) се решава на храбар потег и го основа акционерското друштво Patria, охрабрен од виновите насади и малата дистилерија која ја поседувал во близина на Самобор. Новата фабрика се […]

Кратка историја на Бадел 1862

150 години врвен квалитет Богатата историја на Badel 1862 е невозможно да се претстави во еден блог запис – секој период е преполн со интересни и возбудливи настани кои, повеќе од сигурно, ќе ви ги претставиме во иднина. Сепак, во овој запис ќе се обидеме да ви ги доловиме најбитните одредници на нашето долго минато, […]

Бадел 1862 – 150 Години: Епизода Прва

  Во далечната 1862 година во Загреб, претприемачот Фрањо Покорни (Franjo Pokorny) ја основал првата хрватска модерна фабрика за ликери и со тоа ги удрил темелите на “Бадел 1862”. Уште во првите години од работењето, фабриката на Покорни забележала значителни успеси, меѓу кои и сребрен медал на Првата далматинско-хрватско-славонска изложба во Загреб 1864 година, како […]

Бадел 1862 – 150 Години: Епизода Втора

Пет години откако Фрањо Покорни ја основал првата хрватска модерна фабрика за ликери, во 1867 година претприемачот со словенечко потекло, Мијо Арко (Mijo Arko), на Каптол во Загреб започнал со трговија со вино и ракија на големо и мало. Тогаш започнува и вториот дел од големата приказна на Badel 1862. Низ Хрватска, Мијо Арко набргу […]

Интервју со Љупчо Павловски

Брендовите на Бадел се првите кои во Македонија добиле ознака за Супербрендс од жестоки пијалаци. Што претставуваат за вас наградите и со кои се награди се има закитено Бадел? – Компанијата Бадел 1862 д.д. Загреб и нејзините производи изминатите години ги добија ознаките Супербрендс за пазарите во Хрватска и во Босна и Херцеговина.А веќе оваа […]