Убава приказна од Хрватска – Бадел 1862 (четврт дел)

Преведен фељтон од Jatgrovac.com  „Добро што дојдовте денес бидејќи веќе во понеделник одам во Бенковац, каде што ќе поминам некое време. Многу работа не чека во дестилеријата“, вели баделовата мастер-дестилерка која во компанијата ја нарекуваат „Тета Пелин“. Таа не е одговорна само за совршениот вкус на брендот Пелин, кој пред неколку години ја доби исклучително […]

Убава приказна од Хрватска – Бадел 1862 (трет дел)

Преведен фељтон од Jatgrovac.com  „Работам во Badel од 1996 година и може да кажам дека никогаш не сум била повозбудена бидејќи сметам дека нe’ чекаат многу добри работи во иднина. Новото раководство на чело со Дарко Кнез во изминатата година направи многу за нашето работење да се стабилизира, а појдовната точка беше целото знаење и […]

Убава приказна од Хрватска – Бадел 1862 (втор дел)

Преведен фељтон од Jatgrovac.com  Петок, типичен ден во доцен август, иако живата во термометаро покажуваше некој степен повеќе од просекот за тоа доба од годината. При доаѓањето до зградата на Бадел на загрепскиот Житњак, ги затекнуваме работниците кои во дворот на управната зграда забрзано работат на тротоарите и уредувањето на тревниците. Новиот влез во зградата […]

Убава приказна од Хрватска – Бадел 1862 (прв дел)

Преведен фељтон од Jatgrovac.com  Badel 1862 е еден од најстарите хрватски производетили чии брендови се вистински икони во своите категории. Компанијата низ историјата прошла низ многу турбулентни периоди, а предизвиците не се намалија ниту по осамостојувањето на Хрватско. Нестабилната сопственичка структура не придонесуваше за искористување на сите потенцијали на оваа компанија, а деловниот успех главно […]