Кои се придобивките од пелинот?

Основната состојка на нашиот ликер Badel Pelinkovac ширум светот ја бие добар глас. Имено пелинот, лие латинско име е Artemisia absinthium, низ историјата бил користен пред сè во медицински цели. Неговите лековити дејства се силни, многубројни, а своевремено и восхитувачки.

Гордо издвојуваме некои од нив:

  • Пелинот го поттикнува апетитот и го олеснува варењето на храната. Многу често народните лекови за стомак и желудник се на база на пелин.
  • Самата билка има одлични антибактериски дејства поради што многу често се користи од страна на атлетичарите за ублажување на рани од трчање. Антибактериското дејство е совршен прирорден лек за чистење на кожата од разновидни рани и акни.
  • Најчестите проблеми со стомакот: надувување, непријатни гасови, болки и грчеви, лесно и брзо поминуваат со смирувачките ефекти на пелинот.
  • Нис историјата пелинот најмногу се користел за намалување на висока телесна температура.
  • Докажано е дека пелинот позитивно и стимулирачки влијае на психичкиот развој и на психолшките функции. Токму поради тоа, и поради покачувањето на нивото на енергија, пелинот е еден од најчесто користените лекови против депресија.

Зарем треба да набројуваме уште причини да се напиете една чаша Badel Pelinkovac и да му помогнете на организмот да остане здрав?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

*