Колачиња со Pelinkovac Orange

Заедно со Рецептите на Ане ви подготвивме колачиња со Pelinkovac кои сме убедени дека совршено ќе вклопат во вашата новогодишна трпеза.

Потребни состојки:

  • 250 gr путер
  • 200 gr шеќер
  • 50 gr кафеав шеќер
  • 1 јајце
  • ванила екстракт
  • 100 ml Pelinkovac Orange
  • 400 gr брашно
  • 120 gr темна чоколада
  • сода бикарбона
  • сол

Начин на подготовка:

  1. Путерот се растопува на тивок оган додека дојде то течна состојба. Истото може да се направи и во микро на 40 секунди, па потоа се става во длабок сад за матење.
  2. Се додава кафениот и белиот шекер и се мати 1 до 2 минути (подобро е доколку шекерот е во прав).
  3. Се додава јајцето, една лажичка екстракт од ванила и 100мл пелинковац од портокал и се мати 10 на секунди.

  1. Додадете го брашното, пола лажичка сода и прстофат сол.
  2. Се мати со миксерот додека се добие тестеста смеса.
  3. Тргнете го миксерот и месете го тестото во истиот сад додека стане мазно и не се лепи на прсти (најверојатно ќе треба да се додаде уште малку брашно, по осет).
  4. Исецкајте ја чоколадата на ситни коцкички и додадете ја во тестото.
  5. Изрендајте кора од еден портокал во смесата.

  1. Со дрвена лажичка размешајте убаво за чоколадата и кората од портокал да се распределат насекаде низ тестото.
  2. Почнете да вадите малце по малце од тестото и формирајте топчиња.
  3. Во тавата можете да ставите хартија за печење, но и неморате ако не сакате.
  4. Топчињата се ставаат во тавата и се притискаат за да се формираат кругчиња.

  1. Рерната се загрева на 180 степени со вклучен вентилатор или 200 степени без опција вентилатор.
  2. Оставете ги да се печат 10 минути и извадете ги. Ќе ви изгледаат како непечени и меки на допир, но така и треба.
  3. На крај се оставаат во тавата 30на минути да се оладат.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

*