(Македонски) Зошто е здрава чашка сливовица со салата?

Често се случува пред ручек да има за мезе салата со чашка ракија. Истото се случува и при собир на друштво во било кое време од денот. Најголем дел од нас ова го прават од лезетски причини – причинува задоволство и се ужива во тоа.

Денес со вас ќе споделиме една супер вест: токму тоа задоволство е и здраво задоволство. Еве зошто.

Сливовицата е пијалок кој се добива како дестилат на домашна слива. А сливата е овошка која изобилува со минерали, витамини и антиоксиданти кои на организмут му значат многу, а истите при дестилација не го губат своето дејство.

Зошто се сливите здрави?

  • Богати се со бета картоен и антиоксиданти и кои го штитат организмот од тешки заболувања.
  • Богатите се со диетеtски влакна кои му помагаат на дигестивниот систем да работи правилно и добро.
  • Извор се на калиум, флуор и железо кои се од огромно значење за црвените крвни зрнца, а со тоа се од бесценето значење за здравјето на срцето.
  • Богатството со витамин А ги прави неверојатно битни за видот и здравјето на очите.
  • Изболството на витамин К ги прави број еден овошка која помага за подобра коагулација на крвта.
  • Преку сливите се внесуваат доволно дневни количини на основните витамини, минерали и диететски влакна.

Бадел Хрватска Стара Шљивовица е дестилат на домашна слива бистрица која се произведува неколку децении. Од сега кога некој ќе ве понуди со чашка старата добра Шљивовица, бидете сигурни дека е некој кој му значите, бидејќи всушност ве нуди со чашка здравје

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

*