(Македонски) Чоколадо, портокал, Pelinkovac Orange

Кој ќе ви каже дека не сака чоколадна торта, бидете сиугрно дека мами. Вкусот на чоколадото за многумина е просто неодолив. Особено кога е искомбиниран со портокал. Според нас тоа е врот на чоколадното задоволство, бидејќи посебниот шмек на портокалот секогаш ги прави јадењата, а и пијалоците уникатни.

За овој викенд ви препорачуваме да се почестите со чоколадна торта со портокал, која одлично се надополнува и со чаша Badel Pelinkovac Orange.

Состојки

За тестото:

  • 50gr темно чоколадо за готвење
  • 200gr шеќер
  • 200gr путер, несолен
  • кора од 2 пороткала
  • Цеден сок од еден портокал
  • 5 јајца
  • 200gr брашно
  • 1 кафено лажиче пециво
  • 150gr какао прав

За шеќерниот сируп:

  • 150gr шеќер
  • 150ml вода
  • 20ml Badel Pelinkovac Orange

За чоколадниот прелив

  • 200gr хопла
  • 200gr темно чоколадо за готвење
  • 20ml Badel Pelinkovac Orange

Подготовка

Две тави со големина од 20cm ги премачкуваме со масло и ја уклучуваме рерната на 180C да се загрее.

Потоа во сад го топиме чоколадото за готвење врз сад во кој зоврива вода.

Во друг поголем сад ги ставаме шеќерот и путерот и мешаме со миксер додека не добиеме лесна и мека смеса. Ги додадавме кората и сокот од портокал и стопеното чоколадо. Потоа едно по едно ги додаваме и јајцата и мешаме дури не добиеме хомогена маса.

Ги додаваме и брашното, пецивото и какаото и мешаме да се соединат сите состојки. Потоа смесата ја делиме на два дела и секој го ставаме во една тава да се пече.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

*