(Македонски) Што знаете за доматите?

Штом се спомене домат најчесто прво што ни доаѓа на ум е некоја салата или некој сос. Ретко кој доматот би го поврзал со некаков пијалок. Како и да се конзумира, доматот е едно од најздравите растенија.

Сите знаеме дека е богат со магнезиум и витамини и не содржи холестерол. Но дали сте знаеле дека:

  • Доматот, во ботаничка смисла, е овошје. Да, овошје. Во 1883 година Врховниот Суд во САД со законски акт го класифицирал како зеленчук.
  • Првите домати во Европа имале златна боја и биле нарекувани златни или љубовни јаболки.
  • До 1820 година жителите на Америка верувале дека доматот е отровен.
  • Најголемиот домат бил набран во Оклахома во 1986 година и тежел 3,5 килограми. Доматот бил доволен да се направат сендвичи за 21 човек.
  • Доколку твор ве испрска со својот „миризлив“ спреј, бањањето во сок од домати е најдобар начин за да го отсраните мирисот.
  • Постојат над 10,000 видови домати.
  • Доматите може да имаат црвена, портокалова, жолта, зелена, па дури и виолетова боја.
  • Сокот од домати бил прогласен за официјален државен напиток во Охајо во 1965 година.

Не згрешиле со изборот на сок, нели?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

*