(Македонски) Факти за јаболкото што не сте ги знаеле

Ако сте љубител на јаболкото, тогаш сигурно следниве факти ќе ги прочитате во еден здив.

Почнуваме:

 • Научното име на јабокото е Aplicus Rosacea.
 • За јаболкото се верува дека потекнува од областа помечу Каспиското и Црното Море.
 • За една година еден ќовек во просек јаде 65 јаболки.
 • Едно јабоко со средна големина содржи 80 калории.
 • Јаболкото потекнува од фамилијата на рози Rosacea, поради тоа има арома на роза.
 • Доколку фрлите јаболко во вода, тоа нема да потоне. Причината е составот на јаболкото, кој е дури 25% воздух.
 • Во 1989 јаболкото биле прогласено за официјално овошје на Американската Сојузна Држава Вашингтон.
 • Дрвото на јаболкото може да живее и до 100 години.
 • Највисокото јаболково дрво има висина од 13 метри.
 • Јаболкото помага за подобрување на памтењето кај човекот.

 • Јадењето јаболко пред легнување навечер е одличен начин за чистење и белење на забите.
 • Најмалото јаболко во светот има големина на зрно грашок, додека најголемото е големо колку една тиква.
 • Во античко време јаболките биле популарно овошје и биле симбол на раскош и богатство.
 • Во литературата јаболкото има многубројно значење, вклучувајќи  искушение, бессмртност и реинкарнација.
 • Јаболкото содржи големи количества на бор, поради што одлично ја стимулира мозочната активност.
 • Денес постојат повеќе од 8,000 видови јаболко – рекорд меѓу сите овошја.
 • Стравот од јаболки се вика Malusdomesticaphobia.
 • За луѓето кои се љубители на јаболко и редовно го јадат, се верува дека се харизматични, отоворени кон околината и ентузијасти.
 • Жителите на Турција се луѓе кои јадат најголем број на јаболко во текот на една година.
 • Ширум светот за доручек со оброкот најмногу се пие сок од јаболко.

За заморивте читајќи? Освежете со Pago сок од јаболко. Ќе ви ја зголеми енергијата 🙂

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

*