(Македонски) Што кажува за нас омиленото овошје и омилениот овошен сок?

Сите имаме омилено овошје и сите знаеме понекогаш да се подзаборавиме јадејќи го или пиејќи сок од тоа овошје. Но, дали да некогаш сте помислиле дека вашето омилено овошје и овошен сок можат да кажат многу работи за вас, за вашиот карактер, вашиот однос кон околината, па дури за вашиот љубовен живот? Денес ќе ви […]

(Македонски) Факти за јаболкото што не сте ги знаеле

Ако сте љубител на јаболкото, тогаш сигурно следниве факти ќе ги прочитате во еден здив. Почнуваме: Научното име на јабокото е Aplicus Rosacea. За јаболкото се верува дека потекнува од областа помечу Каспиското и Црното Море. За една година еден ќовек во просек јаде 65 јаболки. Едно јабоко со средна големина содржи 80 калории. Јаболкото […]

(Македонски) Замрзнато овошно уживање

Септемвриските денови се можеби последните денови кога сладоледот ни е сеуште дел од секојдневната исхрана. Сладоледот овозможува двојно задоволство: ем се освежуваме, ем јадеме благо. Денес ви препорачуваме рецепт за сладолед, кој на задоволството му додава и трета димензија: витаминска. За подготовка на овој рецепт потребни ви се Pago овошни сокови и витаминската летна доза […]