(Македонски) Круша – Дар од Боговите

Во своето дело „Одисеја“ Хомер ја нарекува крушата Дар од Боговите. Скоро две илјади години подоцна, многумина ќе се сложат со него. Крушата е едно од омилените овошја низ светот.

PagoДенес ве послужуваме со помалку познати интересни факти за крушата.

  • Првите круши се плод на почвата од Азија и Европа.
  • Ви Кина крушата се смета за симбол на бесмрсноста. Уништувањето на дрвото на крушата, во Кина симболизира трагична предвремена смрт.
  • Пред да се запознаат Европа и тутунот, европејците пушеле ливчиња од круша.
  • Во 1700г. Крушата била позната и како „овошје од путер“ поради нејзината мека и мазна кора, која потсетувала на путер.
  • Во Стара Грција крушите биле користени како лек против повраќање.
  • Многу често крушите се препорачуваат за бебиња кога се одвикнуваат од мајчиното млеко поради тоа што не содржат киселина и не го оптеретуваат дигестивниот систем на бебињата.
  • Денес во светот се одгледуваат преку 3000 видови на круша.

Pago сок од крушаНе треба да нагласуваме дека сокот од круша е идеално летно освежување, нели? 🙂 Уживајте во летото со Pago Сокот од круша.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

*