(Македонски) Топ 10 факти за вишната

Сезоната на вишните наближува! Да прочитаме повеќе за ова прекрасно овошје:

  • Вишните ги откриле старите Римјани пред повеќе од 2000 години.
  • Постојат повеќе од илјада видови на вишни и цреши. Од тие, само 10 се користат во комерцијални цели.
  • Вишните содржат многу мелатонин и антиоксиданти. Мелатонинот помага во уништувањето на токсините што предизвикуваат болести, а антиоксидантите помагаат нашето срце да остане здраво!
  • Вишните имаат мали концентрации на холестерол, масти и натриум. Тие изобилуваат со витамин C.
  • Гинисовиот рекорд за плукање на семе од вишна изнесува 28,5 метри.
  • Истите хемикалии што им ја даваат бојата на вишните ја ублажуваат болката кај луѓето и може да се користат како аналгетици.
  • Во просек, едно вишново дрво има околу 7000 вишни.
  • Вишните имаат 19 пати повеќе бета каротен од боровинките и јагодите.
  • Цветот на вишната е еден од најубавите цветови во природата.
  • Доколку сте нестрпливи да ги дочекате свежите вишни, повелете пробајте го прекрасниот Pago кашест сок од вишни! 🙂

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

*