(Македонски) Зошто сокот од јагода е добар за вас?

Јагодите не се само вкусни. Сокот од јагода нуди многу здравствени придобивки, меѓу кои и намалување на холестеролот и нивото на гликоза во крвта, подобрување на имунитетниот систем, одржување на варењето, а помага и во превенцијата на некои болести како дивертикулитис.

Јагодата го подобрува имунитетот

Јагодите се богат извор на витамин C и цинк. Витаминот C помага да се подобри имунитетниот систем преку неговите антиоксидансни својства, помага да се зачуваат клетките и да се подобри зашттитата од инфекции. Витаминот C исто така може да помогне да се скрати времетраењето на настинката на грипот. Комбинацијата на витамин C и цинк се користи за борба против инфективни болести како маларија, пневмонија и пролив.

Јагодите се добри за вашата кожа

Користењето на јагоди за добра кожа има традиција уште од римско време. Старите Римјани го обожувале ова овошје. Жените, особено, нарачувале јагоди како козметичко средство за подобра кожа.

Јагоди против слабокрвност

Витаминот C во јагодите му помага на вашето тело подобро да го абсорбира железото од останатата храна. Пиењето на една чаша сок од јагода ќе помогне да се подигнат нивоата на витамини и железо, што е клучно за спречување на слабокрвност. Еден третман за анемија ги вклучува токму витаминот C и цинкот во исхраната.

Јагодите ве прават повитки

Сокот од јагода содржи огромен број на влакна, кои помагаат да не ја зголемувате телесната тежина, бидејќи ве прават да се чувствувате сито и да немате потреба од грицкање на висококалорични грицки, како чипс, на пример.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

*