Pelinkovac

Badel Pelinkovac е најстар и најпознат хрватски растителен ликер, а воедно е и најпродаван растителен ликер во Хрватска. Badel Pelinkovac се произведува на традиционален начин од билки меѓу кои доминира пелинот, (lat. Artemisia absinthium) кој се потопува во течност и се остава да стои во дрвени буриња. Со долготрајното одлежување ги ослободува своите највредни особини. Дел од така добиениот мацерат се дестилира во бакарни котли при што дестилатот и мацератот се спојуваат во готов производ.

Badel Pelinkovac е прв јак алкохолен пијалок во Хрватска за кој е снимен спот.
Кликни овде за линк!

3 thoughts on “Pelinkovac

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

*