Што е специфична густина на пијалоците?

Сигурно сте забележале некој прекрасен коктел со повеќе слоеви, и сте се прашувале која е тајната на овие шарени пијалоци, кои се подеднакво добри и на вкус, и на изглед.

Се работи за мерката наречена специфична густина на пијалоците која определува каде ќе се најде пијалокот во еден повеќеслоен коктел – најтешките паѓаат на дното, а најлесните се качуваат најгоре. Општо правило е дека колку е поголема разликата меѓу густината на два слоја, толку е полесно да се раздвојат слоевите за да не се мешаат меѓусебно.

Во продолжение следува листа на жестоки пијалоци, ликери и сирупи кои најчесто се користат за да се постигне ефектот на повеќе слоеви (од најтешки до најлесни):

 • Ликер од црна рибизла – 1.18
 • Гренадин – 1.18
 • Анасонка – 1.175
 • Ликер од банана – 1.14
 • Ликер од какао – 1.14
 • Ликер од кафе – 1.13
 • Ликер од ментол – 1.12
 • Ликер од јагода – 1.12
 • Blue Curacao – 1.11
 • Stock Amaretto – 1.1
 • Ликер од капина – 1.1
 • Ликер од праска – 1.09
 • Tia Maria – 1.09
 • Triple Sec– 1.09
 • Campari – 1.06
 • Бренди од кајсија – 1.06
 • Шери бренди – 1.06
 • Жолт шартруз – 1.06
 • Bailey’s Irish Cream– 1.05
 • Ликер од диња – 1.05
 • Виски од рж – 1.05
 • Бенедиктин – 1.04
 • Бренди – 1.04
 • Куантро – 1.04
 • Кумел – 1.04
 • Ликер од праска – 1.04
 • Зелен шартруз– 1.01
 • Вода – 1
 • Tuaca– 0.98
 • Southern Comfort– 0.97